Grattis Lennart Hellsing!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I år fyller författaren och den, sedan många år tillbaka, sommar- Fåröboende Lennart Hellsing 95 år. Han publicerade sin första barnbok 1945 och har sedan dess skrivit över hundra böcker – och är fortfarande aktiv. Lennart Hellsing skapar rimmande allkonstverk för barn och har i decennier arbetat för att stärka barnbokens ställning, det var för övrigt han som myntade de i barnbokssammanhang frekvent citerade raderna: ”All pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk.”

Nedan följer några tips på rimmiga, konstnärliga, nytänkande och språklekande böcker att ta med ut i försommargräset och fira tillsammans med idag – eller vilken dag som helst. Grattis, Lennart!

 

Krakel spektakel köper en klubbaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Stig Lindberg (bild)
Rabén & Sjögren, 1956

Krakel Spektakel och hans vän Britta fyller år. Det börjar med att de går till karamellkiosken för att köpa varsin födelsedagsklubba och slutar med att de äter upp allt i hela kiosken – förutom klubborna de inhandlat. Bokens främsta behållning är det explicita sötsaksfrosseri- temat och livsglädjen som genomsyrar den; mat i litteratur är alltid underbart men lyfts ofta till än högre höjd i bilderböcker. Sven Lindbergs färgglada, grafiska illustrationer är inte något undantag: boksidorna svämmar över av svarta, svängda lakritspipor, kulörta karameller i frasiga papper, glassar, kokosbollar, kakor och hallonbåtar i långa, röda rader. Oemotståndlig och inte helt ofarlig för den som suktas lätt.

 

Kanaljen i seraljenOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Stig Lindberg, Sven Erixson m.fl. (bild)
Rabén & Sjögren, 1956

Lennart Hellsing, som alltid tagit barnlitteraturen på det allvar den förtjänar, tyckte vid mitten av 1950-talet att det fanns för mycket dåliga bilder i barnens värld och bestämde sig för att försöka ta ”de stora konstnärerna i örat och släpa dem till barnkamrarna”. I den här boken gav han därför några av dåtidens stora konstnärer i uppdrag att skapa bilder till trettio verser som alla utspelar sig i Mellanöstern. Boken visar, för den som eventuellt tvekat över detta, att barnlitteratur kan vara konst och den innehåller illustrationer av bl.a. Stig Lindberg, Sven Erixson, Stellan Mörner och Egon Möller Nielsen.

 

SjörövarbokOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Poul Ströyer (bild)
Rabén & Sjögren, 1965

För det första: det är inte i varje barnbok man möter sjörövare som sitter och drinkar i en bar, där ”Finn” får rimma på ”gin” och ”Dööd” på ”mjöd” och versrader som Kapten Böös slog sig lös/ med en nakendansös återfinns. Boken har genom sitt oreserverade gestaltande i både text och bild fascinerat flera generationer och är idag en bilderboksklassiker. Jag har inte träffat många barn som inte tyckt om boken (däremot en och annan skeptisk vuxen) – även om förläggare påpekat att den varit svår att ge ut idag.

Boken skildrar en samling sjörövare till havs, Kapten Kross han vill slåss och Kapten Träfot ligger för fäfot, och efter ett våldsamt slag lider männen sjönöd och driver iland i en stad. Där träffar de kvinnor och slår sig till ro för ett tag, men havet lockar och sjörövarna far snart sin väg igen. Kanske ett av de bästa exempel på en fullkomligt icke-pedagogisk pedagogisk bok med bilder av Poul Ströyer, en illustratör Hellsing hade många samarbeten med. Kuriosa: När Sjörövarbok gavs ut i USA på 1970-talet valde det amerikanska förlaget att sätta på Hellsings och Ströyers nakendansös en behå.

 

Vad ska vi göra?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Emma Adbåge (bild)
Rabén & Sjögren, 2011

Vad ska vi göra? är en känd Hellsing-ramsa som här fått illustrationer av Emma Adbåge. Ramsan, som säkerligen känns igen av de flesta, skildrar två påtagligt initiativrika barn som bl.a. hoppar hage på kungens mage och äter våfflor i kungens tofflor. Uttrycksfulla och mycket charmiga illustrationer av Adbåge som lyfter de klassiska versraderna och ger dem nytt liv. En bläddervänlig kartongbok för små (och självfallet också stora) som kan läsas om och om igen – och som man snart lär sig utantill.

 

Spöket i köketOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Gunna Grähs (bild)
Eriksson & Lindgren, 1994

Lennart Hellsing har samarbetat med många av Sveriges främsta bilderbokskonstnärer, och här är det Gunna Grähs som illustrerat hans rimmade rader. I Hellsings böcker är handlingen inte alltid alldeles relevant att beskriva i detalj, men här har i alla fall Ivar och Lisa råkat få in ett spöke i köket. Spöket skapar fullständig oreda, steker isen på spisen och dansar balett i en bunke med spagetti. I furiös fart drar spöket (som man aldrig riktigt får se) fram genom köket och över sidorna och den kaotiska stämningen förstärks genom Gunna Grähs karaktäristiska illustrationer.

 

Welams vädermödorOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lennart Hellsing (text)
Lars Munck (bild)
Eriksson & Lindgren, 2008

Lennart Hellsing är fortfarande aktiv som författare och för några år sedan kom denna, tydligt politiska, bok som visar att han alltjämt är aktuell. Den väldige herr Welam (Welam Welamsson är f.ö. namnet på en festprisse i en visa av Fröding) stoppar i sig och släpper ur sig alltför mycket – så pass stor är hans konsumtion att vädret börjar förändras och isarna smälta. Han växer sida för sida till en allt fetare symbol för vår egen vetskap om att vi håller på att konsumera sönder vår planet, men att vi trots detta inte verkar kunna sluta.

Det finns, som vanligt hos Hellsing, inga pekpinnar i texten; herr Welam frossar och festar sig dionysiskt fram över sidorna, dygdiga människor försöker rätta honom men det syndiga är gott och han har inget intresse av att avstå det. Men Welam blir ändå en symbol för den västerländska svällande kroppen som inte förmår tänka på annat än sig själv, och i slutet ryter han till sina kritiker: Slutsnackat! Han dunkar i borden:/ Ni babblar ju så in i Norden!/ Problem kanske finns/ men jag mår som en prins./ VAR ART HAR SIN TID HÄR PÅ JORDEN.

Text & bild: Yrsa Winbergh