Möt författaren bakom vikingasagan

Att vara omgiven av vatten är viktigt för Octavia Randolph, så det var ingen slump att hon bosatte sig på en ö. Den amerikanska författaren flyttade med sin man och sin katt från Boston till Visby och här fortsätter hon att skriva på sin romanserie omgiven av miljöer där delar av böckerna utspelar sig – under vikingatiden. Nu släpps den tionde boken, Water Borne.  

Foto: Tommy Söderlund

Foto: Tommy Söderlund

– Jag älskar träd! De har en så lugnande inverkan på mig. Här står de stadigt i alla väder med sina rötter långt tillbaka i tiden, åratal innan jag föddes, och med grenar som sträcker sig lika långt in i framtiden, till en tid då jag inte längre finns här.

Författaren Octavia Randolph står under den majestätiska blodboken, klädd i karaktären Lady Modwynns färgstarka saxiska ylledräkt från romanserien som utspelar sig på vikingatiden. Våren tvekar medan bitande vindar sveper in från havet och Octavia byter om till tunna läderskor inför fotograferingen. Botaniska trädgården betyder mycket för henne, en plats dit hon styr sina steg tidigt varje morgon. Med sig har hon en liten diktafon, så hon kan tala in sina idéer medan hon går. När hon kommer hem till huset på Klinten går hon upp till sin arbetsplats på övervåningen och transkriberar inspelningen, som en ingång till dagens skrivande.
– Att ströva omkring i Botan är en stor del av min kreativa process, säger hon.

Octavia växte delvis upp i England, men flyttade till USA i unga år. Berättelsen i hennes bokserie The Circle of Ceridwen Saga tar avstamp i det krigshärjade året 871, då den anglosaxiske kungen Alfred den store, endast 22 år gammal, bestiger tronen i Wessex – ett av de sju rikena som senare blir kungadömet England. Han besegrar den danske härföraren Guthrum och driver därmed tillbaka de danska vikingarna, som invaderat landet, till norra England.
– Efter många blodiga krigsår kunde Alfred äntligen skapa fred. Denna avgörande händelse i Englands historia fångade mitt intresse. När rätt person befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle och avgör ett lands och därmed invånarnas öde, säger Octavia Randolph.

Hon menar att det verkligt intressanta i historien inte är de stora striderna som utkämpas, eller vem som vinner dem, utan hur människor reagerar på dessa utmaningar, hur de förändras och vad de klamrar sig fast vid. Utvecklingen av karaktärerna tanke- och känslomässigt är det viktigaste för henne att gestalta.
– Det finns så mycket att lära sig av historien. Jag skriver om vår historia för att förstå min samtid.

Octavia Randolph vid det majestätiska bokträdet i Botaniska trädgården i Visby, klädd i karaktären Lady Modwynns saxiska ylledräkt från romanserien som utspelar sig på vikingatiden. Foto: Tommy Söderlund

Octavia Randolph vid det majestätiska bokträdet i Botaniska trädgården i Visby, klädd i karaktären Lady Modwynns saxiska ylledräkt från romanserien som utspelar sig på vikingatiden. Foto: Tommy Söderlund

Idén till The Circle of Ceridwen Saga föddes ur insikten att vi nästan alltid läser om historiska krig från männens synvinkel. Octavia ville berätta från en kvinnas perspektiv. Ceridwen är bara 15 år när historien inleds och i den nyutkomna tionde delen i serien är hon i 40-årsåldern.
– Så länge det finns en efterfrågan hos mina läsare kommer jag att fortsätta skriva på den här berättelsen, där det finns många trådar att nysta i. Karaktärerna har blivit en del av mig och talar om för mig vad de vill hitta på härnäst.

Det var med e-bokens och nätbokhandelns intåg på marknaden som Octavia Randolph fick sitt genombrott. 2012 startade hon eget förlag döpt efter sin katt, Pyewacket Press, och gav ut sina första tre böcker.
– För att kunna ta människor 1100 år tillbaka i tiden och göra berättelsen trovärdig måste du ha övertygande material om vardagslivet under tidsperioden du skildrar. Eftersom jag publicerat essäer om vikingatiden, som jag skrev medan jag gjorde min research, fick jag genast mycket trafik på hemsidan.

Sedan några år tillbaka finns romanerna även som ljudböcker, inlästa av den engelska skådespelerskan Nano Nagle. Octavia Randolph skulle gärna låta översatta sina böcker till svenska, men har ännu inte hittat ett förlag att samarbeta med. Den åttonde boken i serien har titeln For me Fate wove this, liksom i Octavias signatur i mejlen som hon skickar till sina läsare. Det är ett citat från en gammal engelsk bok, på både fornengelska och modern engelska: “For me Fate wove this; gave this to do”.
– Det har blivit mitt personliga motto, eftersom det uttrycker mitt eget livsöde, att jag ägnar mig åt att skriva historiska romaner.

Vi gör en liten utflykt i tiden, drygt två decennier tillbaka, då Octavia Randolph kom till Gotland för första gången i september 1999. Ön var en av etapperna i en gedigen researchresa runt hela Skandinavien.
– Fynden från vikingatiden är verkligen unika för Gotland, särskilt bildstenarna som finns bevarade här på Fornsalen. De ger oss kunskap om bland annat kvinnoroller under 800-talet och hur vikingaskepp var riggade, fakta som vi inte hittar i andra källor, säger hon.

Författaren Octavia Randolph besöker dagligen Botaniska trädgården. Nedanför Tempelkullen böjer sig ett av hennes ett av favoritträd, det gamla mullbärsträdet, ner över marken. Foto: Tommy Söderlund

Författaren Octavia Randolph besöker dagligen Botaniska trädgården. Nedanför Tempelkullen böjer sig ett av hennes favoritträd, det gamla mullbärsträdet, ner över marken. Foto: Tommy Söderlund

Det dröjde flera år innan hon återvände till ön för att göra ytterligare research. Vid den tidpunkten hade hon skrivit den tredje boken i serien, då huvudpersonerna Ceridwen och hennes danske make Sidroc anländer till Gotland och bosätter sig här, och den fjärde och femte som utspelar sig på ön. Omslagsbilden på boken The Hall of Tyr är den välkända vyn vid naturreservatet Gamla hamn med Fårös mest berömda rauk. På Fårö besökte Octavia Bergmancenter och fick veta att det fanns ett konstnärsresidens i Ingmar Bergmans forna hem. Under vistelsen på Bergmangårdarna i maj 2016 insåg hon att hon ville bosätta sig på Gotland. Två år senare hittade hon och hennes man sitt drömhus i Visby och bestämde sig för att ta steget och flytta över Atlanten.
– Jag älskar öar! Att vara omgiven av vatten är en viktig sak för mig. Jag kände mig omedelbart hemma här.

Text: Maria Molin
Foto: Tommy Söderlund