Världsarvsstaden hyllas med kultur

Visbydagen_2Hansestaden Visby är ett av Sveriges femton världsarv. Lördagen den 4 oktober firas världsarvsstaden för 19:e gången med Visbydagen & Kultur i natten. Ett utmärkt tillfälle att ta del av olika kulturevenemang, vissa arrangerade unikt för denna dag: kultskräckfilm, eldkonst, livemusik, spökvandring och marknad.

Löven skiftar färg. Nyanser av gyllengult och rostrött med orange fläckar i allt det gröna. Ännu klättrar rosorna längs husgavlarna. Lite kyligare vindar från havet, men då och då en glimt av en kvardröjande sommar som inte ger upp i första taget. På Stora Torget är de soldränkta uteserveringarna fortfarande välbesökta – ansikten vända mot Visbys största kyrkoruin S:ta Karin. Sommarens after beach på Kallis har ersatts av bastu och efterföljande bad i vågorna.

Visbydagen & Kultur i natten har något för alla åldrar. Barnen kan åka karusell på Peter Pan Tivoli på Södertorg eller måla sin egen riddarsköld på Fenomenalen. Vid invigningen av Visbydagen & Kultur i natten på lördagen klockan 11 i Almedalen kan man träffa riddare till häst och senare möta dem när de kommer ridande längs kullerstensgatorna. I barnverkstan på Fornsalen blir det jongleringsskola, där man kan tillverka egna bollar med ballonger och ris och lära sig jongleringsteknik.

Visbydagen_3Den historieintresserade kan bege sig till hörsalen i Almedalsbiblioteket på eftermiddagen. Gotland är faktiskt världens mest fyndtäta område, med över 750 skatter från främst vikingatiden, en period mellan år 800 och 1150 på Gotland. Forskare på Campus Gotland och från Uppsala universitets myntkabinett daterar och identifierar mynt från en vikingaskatt som hittades ute på en åker på gården Stale i Rone socken våren 2012. De visar hur arbetet går till och vilka berättelser mynten bär på om människorna från den tiden.

Det finns möjlighet att följa med på flera olika slags stadsvandringar. Visby stadsmurs historia och hur det olyckliga murraset 2012 återuppbyggdes i år – nu ska den sista stenen läggas på plats. 1700-talets Visby, sekelskiftet 1900 eller kanske en spänningsfylld spökvandring i en ljuslyktas sken när mörkret sänker sig över de medeltida kyrkoruinerna och gränderna?

One Night Stand på Gocart Gallery är en utställning av tillfälligt konstnärliga förbindelser, där samtidskonst och konstnärer rör sig på en föränderlig arena. Botaniska Trädgården har soppkok på säsongens grönsaker och växtförsäljning. Det blir loppis i S:t Clemens ruin, på Joda i hamnen och Donners Plats och marknad på Stora Torget med lokalt hantverk och närodlat. Här säljs även världsarvsprodukter till förmån för Visbydagen & Kultur i natten, däribland årets produkt: en kryddblandning från Krusmyntagården.

På Nunnan är det skörde- och oktoberfest hela dagen och kvällen. Den som vill lyssna på musik kan också bege sig till Hedbergs Bok- och Musikkafé eller till foajén på Almedalsbiblioteket. Eldkonstgruppen Ny oc Nidar lyser upp S:t Lars ruin då de framför Gotlands skapelseberättelse Gutasagan till musik. Om kärlek, drömmar, magi och hopp framförd på forngutniska. Även S:ta Karin ruin skiner upp i höstmörkret – av konstnärerna Elisabet Lydia-Maria Kedzioras och Nils Titus Östbrants självlysande UV-konst.

Visbydagen_1Insvept i filtar kan publiken i S:t Nicolai kyrkoruin traditionsenligt se en kultskräckfilm sent på kvällen (åldersgräns 15 år). I år visas den amerikanska klassikern Trasdockan (Night of the Hunter) från 1955 med Robert Mitchum i huvudrollen. Filmens lyriska och expressionistiska formspråk har enligt Film på Gotland inspirerat filmskapare som David Lynch, Martin Scorsese och bröderna Coen.

Medeltiden firas inte bara en vecka om året. Här finns den ständigt närvarande och andas sägner och historier i staden med sin ringmur, kyrkoruiner, gatunät, packhus och stadsbild bevarade från 1200-talet. Visby välkomnar gotlänningar och alla besökare till en kulturfest mitt i ett världsarvshjärta.

Text och foto: Maria Molin

Visbydagen_4_robert_mitchum

 

Robert Mitchum som den psykopatiska pastorn Harry Powell i Night of the Hunter (1955).

 

 

 


Program Visbydagen och Kultur i natten