De levandegör gutamål i film

Kortfilmen Sammetskostymen baseras på ett kapitel i Anna Kajsa Hallgards roman Sorken, som även finns i novellsamlingen Gulläpplar och andra berättelser på gutamål. Ing-Marie Tellström och hennes dotter Carin Tellström skrev manuset tillsammans och under inspelningen på Sudret medverkade hela familjen bakom kameran.

Julia Westberg spelar en av huvudrollerna i kortfilmen Sammetskostymen. Foto: pressbild/Cinema Ciceron Gotland

Julia Westberg spelar en av huvudrollerna i kortfilmen Sammetskostymen.
Foto: pressbild/Cinema Ciceron Gotland

Ett tema som återkommer i Anna Kajsa Hallgards böcker är motsättningen mellan bundenheten till hembygden och viljan att ge sig ut i världen, något som också speglas i författarens eget liv. Margit Olofsson (1915–1995), mer känd som pseudonymen Anna Kajsa Hallgard, växte upp på gården Hallbåter i socknen Levide på Gotland och började skriva i protest mot hur bönderna brukade skildras i litteraturen. Inledningsvis skrev hon i smyg på natten, då det inte betraktades som ett riktigt arbete att skriva. I några böcker använde hon det äldre gotländska språket gutamål och 1945 var hon med och grundade Gutamålsgillet.
– Det var när vi bildade Anna Kajsa Hallgardsällskapet 2015, då hon skulle ha fyllt 100 år, som jag på allvar fick upp ögonen för hennes verk. Hon skrev om människor och miljöer som hon kände till och hämtade sina motiv från den gotländska landsbygden, säger Ing-Marie Tellström, som bor i Öja några mil söder om Levide.

– Jag växte upp med hennes böcker som fanns i farmors och mormors bokhyllor, men först när mamma introducerade mig för hennes författarskap i vuxen ålder såg jag hennes gärning med feministiska ögon. Hon skrev om kvinnornas situation och villkor i sin närhet, framhåller Carin Tellström.

Första fröet till familjen Tellströms filmproduktion såddes sommaren 2016, då Ing-Marie hade skrivit ett kåseri om hur man går på visit hos en gotlänning i hembygdsföreningens tidskrift.
– När jag läste det tänkte jag att det skulle vara roligt om det fick spridning – och rörlig bild är tacksamt i sociala medier. Vi bestämde oss för att göra en kortfilm på temat, då jag höll i kameran och min man och min son stod för klippning, berättar Carin.

De delade filmen på sin Youtubekanal, som de döpte till Cinema Ciceron Gotland. Filmen följdes upp av en lång rad humoristiska filmklipp om hembygd, gutamål, sevärdheter, särskildheter och traditioner på både gutamål och dagens gotländska. Den första filmen baserad på en av Anna Kajsa Hallgards noveller blev den kvartslånga Saffrensbake.
– Då fick jag blodad tand och vi bestämde oss för att söka bidrag för att kunna finansiera en filmatisering av en annan Hallgard-novell, Sammetskostymen, säger Ing-Marie.

2_SammetskostymenNovellen utspelar sig omkring år 1915 och handlar om en änka som inte har friheten att bestämma själv hur hon ska leva sitt liv. En ödesdiger sommardag står mycket på spel som avgör vilken riktning hennes framtid ska ta. Under våren 2019 skrev mor och dotter på manuset med stöd av en dramaturg. Den halvtimmeslånga filmen spelades in under sju hektiska eftermiddagar i augusti samma år.
– Vi valde den här novellen eftersom scenografin är relativt enkel och avskalad. Frånsett en scen i början utspelar sig berättelsen enbart utomhus under en dag. I andra noveller har författaren med ett myller av människor och även djur i ladugården och på åkern och det är inte så lätt att få till alla historiska miljöer med vår begränsade budget, påpekar Ing-Marie.

De fick låna en gammal gård som inspelningsplats och tidsenliga kläder lånades in från bland annat Bottarve museigård i Vamlingbo. Vänner och bekanta tillfrågades att medverka som skådespelare.
– Jag såg framför mig vilka som skulle passa i de olika rollerna och alla tackade ja. De kom snabbt in i sina roller, trots att det var en så kort inspelningsperiod, och blev ett med dem, konstaterar Ing-Marie, som var regissör under inspelningen.

4_SammetskostymenCarins man Nicolas Sundberg skötte ljudet medan Carin och sonen August filmade med varsin kamera – en för närbilder och en för mer övergripande scener. Dottern Freja var statist och kritiker med öga för att granska och analysera texter och scener. Ing-Maries man Per Tellström var kassör och höll reda på att de höll budget. Filmen premiärvisades på Biograf Roxy i Visby hösten 2020 och har sedan visats på bygdegårdar vid ett antal tillfällen.
– Det var svårt att göra en filmatisering av en så uppskattad författare. Vi har full respekt för verket, men måste göra det på vårt sätt och har skruvat till och ändrat på vissa saker för att få en förankring i samtiden, säger Carin.

Ing-Marie och Carin Tellström skulle gärna vilja filmatisera fler av Hallgards verk och ett manus finns redan påbörjat, som bygger på romanen Drömresa.
– Hon var engagerad i landsbygdens studiecirkelverksamhet och uppmuntrade kvinnor i socknen och i grannsocknar att delta, som ett sätt att få bildning och se bortom horisonten. Boken skildrar kvinnorna som deltog i studiecirklar på 1950-talet, vilket ogillades av deras karlar – en konflikt som är i fokus i manuset, berättar Ing-Marie och Carin tillägger:
– Våra filmprojekt är lustbetonade. Det är viktigt att levandegöra gutamålet, att visa att det inte är utdött. Filmmediet är ett bra sätt att göra det på, både genom Sammetskostymen och i våra övriga filmsnuttar. Gutamålet behöver förebilder för att hållas vid liv.

Text: Maria Molin
Foto: Anneli Allmungs och August Tellström
Pressbilder/Cinema Ciceron Gotland

Sammetskostymen

3_SammetskostymenDrama, novellfilm 30 min.
Produktion: Cinema Ciceron Gotland
Inspelad i Öja, Grötlingbo och Vamlingbo, augusti 2019.
Skådespelarna talar gutamål, filmen är textad på svenska.
Manus och regi: Ing-Marie och Carin Tellström
Ledande roller: Julia Westberg, Göthe Carlsson, Rune Fröling, Noah Jakobsson, Mona Melin Dubrehed, Elmer Allmungs och Per-Olof Hansén
Originalmusik: komposition av Julia Westberg och arrangemang av Hanna Stenlund Monthán
Efterarbete ljud: Musikstudion Måsen
Cinema Ciceron Gotland kommer gärna till biografer, bygdegårdar, skolor, äldreboenden, socknar, m.m. och visar filmen. Ett föredrag om författaren Anna Kajsa Hallgard ingår.
Mer info om visning här.