Julmarknad i Visby med konst, design och vintage

Konsthantverk såsom stickat, keramik, glas och produkter av skinn. Barnkläder, fotoprint, illustrationer, mattor, smycken, inredningsprodukter, vintagekläder och annat återbruk. Söndagen den 3 december flyttar gotländska kreatörer in i foajén och Vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby.

1_julmarknadInitiativtagaren till julmarknaden med konst, design och vintage, designern Therese Vikman, driver Studio Plåthuset tillsammans med sin man John Jakobsson. En ateljé och sommarbutik i Hörsne, där de kombinerar sina intressen och kunskaper inom konst och design. De arbetar småskaligt och med fokus på återbruk och kreativitet. Kulturöjn har ställt några frågor till Therese om helgens julmarknad.

Vilka gotländska kreatörer deltar, förutom Studio Plåthuset?
– Berg Österdahl, Fint & Fult, Pia Ingelse, Formverket, Hildur2John, Emma Hanquist Illustration, Söndagsvägen, Ninas keramik, Astri Sorby, Fotograf Linnea Ronström, Fotograf Emma Vistrand, Pia Kammeborn och Elfrida Nilssdotter Ahlby.

Förra året, då konst, design och vintage-julmarknaden arrangerades för första gången, gjorde du det mesta av planeringen och förberedelserna själv. Vem håller i trådarna till årets julmarknad?
– I år arrangerar jag tillsammans med min vän Rebecka som driver Söndagsvägen. Hon fokuserar också på återbruk och syr jättefina kläder av vintagetyger. Tanken är att vi som ingår i nätverket förhoppningsvis ska kunna turas om att hålla i julmarknaden i framtiden.

Hur fick du idén och vad utmärker er julmarknad?
– Jag hade nyss flyttat hit och lärt känna några härliga kreativa personer, som i sin tur kände ännu fler hantverkare, designers och fotografer. Så vi samlade ihop oss i ett nätverk och började bolla idéer. Det verkade finnas ett stort intresse i gruppen, så jag gjorde slag i saken och bokade en lokal.

Idén är delvis sprungen ur ”Designmarknad STHLM”. Jag har vänner som är engagerade i den och tyckte att det var en bra idé att applicera den på ön. Här finns ju så mycket kreativa människor, som kanske inte alltid har en plattform för sin försäljning i form av en egen butik.

Jag är personligen inte så traditionellt ”julig” av mig. Jag tycker att årstiden och traditionen är väldigt mysig, men julen kan även genomsyras av masskonsumtion och sakna tankar kring hållbarhet. Så hos oss är tanken att man ska få en härlig känsla av jul, bli inspirerad och ges en möjlighet att köpa julklappar med lokal anknytning och/eller fokus på återbruk. Att helt enkelt köpa färre, men kanske mer väl valda klappar.

Förra året arrangerades julmarknaden i studentkårens hus Rindi, i år håller ni till i foajén och Vinterträdgården på Clarion. Vad fick er att välja den lokalen i år och vad kan man förvänta sig för stämning på julmarknaden?
– Rindi var toppen som startskott, vi ville ha något centralt och med bra lokalhyra. Men lokalen har sina begränsningar både vad gäller flödet i lokalen och möjlighet till en ombonad och ”julig” känsla. Så när vi hade en utvärdering kring lokal efteråt dök Clarion upp som ett förslag och kändes som en bra idé. De har bra utrymmen på hotellet, där man kan röra sig i en cirkel kring alla utställare och även bra resurser att hjälpa oss.

Det finns ingen vinning i själva arrangemanget, mer än den försäljning som görs av var och en, men det ligger väldigt mycket arbete och förberedelser bakom. Så nu kan vi och Clarion avlasta varandra – de står för det praktiska som bordsplatser, städning och fika och även stämningen medan vi ordnar och genomför själva marknaden. I Vinterträdgården finns en öppen spis som kommer att tändas och högtalare så vi kan spela lite mysig julmusik.

Vilka evenemang ser du fram emot att besöka i adventstider på Gotland?
– Förra julen var min första jul som bofast här på ön och mitt engagemang och deltagande låg i huvudsak i vår egen julmarknad, så jag hann inte se så mycket. I år hoppas jag att det blir annorlunda, för jag är väldigt nyfiken på julmarknaden på Bungenäs. Och så är jag sugen på lite lokala aktiviteter hemmavid, som julmarknadståget i Dalhem.

Berättat för: Maria Molin
Foto: Therese Vikman

2_julmarknad