Buttle by the sea

Buttle_jarnvagsstation

Skylt på Buttles järnvägsstation, som ingick i lin­­jen Visby – Burgsvik mellan åren 1876 och 1960. Poeten Sonja Åkesson föddes här, där hennes pappa var stins.

Varmast och kallast på ön. Den här texten handlar om att sätta en kär plats på kartan. Eller den finns ju redan där, men syns sällan i turistbroschyrerna om Gotland. Det är inte så troligt att en vy från Buttle dyker upp i Destination Gotlands reklamkampanj där Stora Karlsö, Hoburgen och Fårö jämförs med Galapagos, Betlehem och Andalusien. Öns mittersta socken passerar man hastigt förbi på väg från kust till kust, om man inte bor eller har sommarstuga där.

Liksom poeten Sonja Åkesson, som föddes här 1926, tillhör väderobservatören B-O Liljedahl – kallad Olle – Buttles mest kända personer. Här mätte han Gotlands alla tiders lägsta och högsta temperaturer, -32.8 C° samt +35.2 C°.

I Buttle fanns en lanthandel när jag var liten på 1980-talet, som en period drevs av just Olle, SMHI:s observatör. Där fick vi välja läsk hela sommaren eftersom det var fest när pappa hade semester från havet. Rosa Panter-läsk, Vira Blåtira och Fantomen.

Buttle_lanthandel

En glass på trappan till Buttle lanthandel, en viktig mötesplats då det begav sig.

När den stängdes försvann den naturliga dagliga mötespunkten mellan oss sommargotlänningar och ortsborna. De stängde en efter en, lanthandlarna, då stormarknaderna slog upp sina portar i tätorterna.

Som barn cyklade jag och mina systrar ofta till Ala café i grannsocken för att äta våfflor regniga sommardagar eller glass när solen brände nästippen. Idag får man cykla betydligt längre till närmsta café, till Ljugarn eller Katthammarsvik på östkusten. Men fortfarande är det inte längre än en cykeltur bort. Tyvärr förblev planerna på att öppna ett crêperie i ladan på tomten en vacker dröm.

Buttle hembygdsförening påbörjade i mitten av 1990-talet bygget av ett bulhus på allmänningen, som blev en festplats med midsommarfirande, lammgrillning och våffelkvällar. På en lammgrillning där för några år sedan frågade den pensionerade bonden Palle mig: ”Ska du flytta till Buttle nu då?” Och så en lång eftertänksam paus. ”… eller, här finns ju inga jobb”.

Buttle_lammgrillning_dricku

Traditionell lammgrillning i Buttle. I karaffen Gotlandsdrikke – öns nationaldryck.

Men för en före detta Stockholmare är en halvtimmes buss- eller bilresa till Visby egentligen ingenting. Och än mindre en kvarts bilresa till havet. Buttle by the sea. Avstånden här blir aldrig riktigt stora och tidsödande. Här är det fortfarande relativt låga priser på hus och tomt till skillnad från i Visby och socknarna närmare kusten.

I befolkningsstatistiken toppar Buttle listan med socknar med flest utflyttade och minst antal inflyttade. År 2010 fanns här 116 invånare, en gradvis minskning från peaken 1880, då hela 373 personer befolkade byn. Varför vill så få flytta till Buttle? Det mest uppenbara svaret finns väl i själva läget mitt på ön. Flyttar man från fastlandet till en ö så gör man det oftast med en längtan till havets närhet. Turister söker sig också oftast till kusten för sol och bad, mer sällan till en plats med lantbruk, djup skog och kargt hedlandskap. Men här finns något orört, kontrastrikt och trolskt, som bara den som stannat till och dröjt kvar kan uppleva och förstå.

Buttle_vallmo

Änge i Buttle.

För en tid sedan ledde starka protester med stor uppmärksamhet i media till att Nordkalk tvingades avbryta planerna på kalkbrytning i Ojnareskogen i Bunge på norra ön. Företaget har även köpt mark i Buttle. Sedan våren 2011 äger Nordkalk gården Altajme, socknens största gård med tillhörande skogsmarker.

Här finns inte sjön Bästeträsk och området ingår inte i Sveriges nationalparksplan. Men här finns också fantastisk mark och natur som skulle förstöras för evigt. Den dagen det blir aktuellt att påbörja en brytning här, kommer protesterna utifrån att vara lika slagkraftiga?

Text: Maria Molin

Buttle_kyrka

Buttle kyrkas kor och långhus är byggda under 1100-talet, tornet på 1200-talet. 1740 gjöts den 440 kilo tunga kyrkklockan med en klang som hörs från flera kilometers avstånd.

Buttle_bildstenar

Under järnåldern restes praktfullt huggna minnesstenar på ön, fyllda med mönster och bilder. Vid Buttle Änge finns stora bildstenar på ursprunglig plats från 700-talet, varav en är Gotlands högsta, 3,7 meter.

 

3 comments for “Buttle by the sea

 1. Erik
  2016/09/25 at 21:04

  Inget fel på Buttle! Även jag har handlat i butiken.

 2. barbro
  2016/11/22 at 21:21

  Gotlandsdricka, (på gutniska/gutamål drikke, eller drikko, i bestämd form drikku.
  I karaffen gotlandsdrikke!

 3. admin
  2016/11/24 at 11:18

  Tack Barbro, då vet jag. Inte helt lätt för en fd fastlänning 🙂
  /Maria

Comments are closed.