Torgny ”Togga” Samuelsson

Togga_1

Ödmjukhet och envishet är viktiga egenskaper för en antikhandlare, enligt Torgny ”Togga” Samuelsson. Envisheten har han med sig från sin bakgrund som idrottare.
– Och magkänslan! Den övar du upp – man måste våga chansa och vara beredd på att förlora också, säger han.

togga_bjorn– Mitt jobb handlar mycket om att möta folk – det är tjusningen med det. Det är så många olika slags människor som jag träffar och lär känna här i butiken, säger Torgny Samuelsson, ägare till Toggas Byggåtervinning i Visby.

När Torgny Samuelsson var liten kallade hans syskon och klasskamrater honom för Togga. Smeknamnet dök upp i hans tankar den dag han skulle starta eget och registrera ett företagsnamn. Nu är det tio år sedan som han öppnade portarna till Toggas Byggåtervinning i sitt garage på Follingboväg i Visby. I år ska han och hans sambo Elin, som han nu driver företaget tillsammans med, fira jubileet med ett namnbyte till Toggas Antikt, eftersom det är möbler, glas och porslin som de säljer mest av numera.

trampbilarUtbudet bestod till en början av byggvaror: dörrar, fönster och beslag, som Torgny samlat på sig under sina år som snickare på olika byggen. Han har gått en finsnickarutbildning, men det var som lärling på byggen som han lärde sig grunderna i byggdetaljer och lås.

– Jag tyckte att man slängde så mycket användbart byggmaterial i onödan och då kom tanken upp att man skulle kunna återvinna det, samla alla byggvaror på ett ställe dit folk skulle kunna komma och fynda, säger han.

Intresset för den lilla byggåtervinningen växte, folk rullade in varje dag och Torgny såg sig om efter ett större utrymme. Han hittade en tusen kvadratmeter stor lokal på Lummelundsväg, som han köpte efter att ha sålt sitt hus för att kunna lämna handpenning och få ett banklån och ett förmånligt lån från Almi.

hatt– Jag fick nys om att det här stället var till salu, ett jättebra läge precis mittemot infarten till Visby flygplats. I början hyrde jag ut delar av lokalen, men behövde mer och mer utrymme själv. Jag hade ingenstans att bo – det kom i andra hand. Jag ville satsa allt på det här, så jag bodde i olika lägenheter och till och med i en husbil under ett år, berättar han.

Kärlek till 50-talet och Elvis
Sortimentet har utökats genom åren med antikviteter, möbler, kuriosa och konst. Idag har de en avdelning vigd för 1950-talet och en för äldre antikt, såsom gustavianska möbler och glas. Torgnys vuxna döttrar har varit till stor hjälp under åren. Genom sitt arbete i butiken har de själva utvecklat ett stort intresse inom antik och design och äger nu ett företag tillsammans inom branschen.

filmisar– Det gäller att ha en nisch. Det här är en antikaffär och kvalitén är viktig – nästan allt jag har här inne är handplockat. 50-talet håller i sig, det var det som jag satsade på från början och jag gillar det jättemycket, säger Togga och fortsätter:

– Kvalitén på möbler är överlägsen, det skulle kosta för mycket att tillverka sådana möbler idag. Jag har till exempel en gammal teve härinne, med ett hölje byggt av en skicklig möbelsnickare.

Vissa saker som han får tag på vill han inte sälja och använder dem istället i butiksskyltningen, bland annat ett flipperspel som han hittat i Dalarna, en trampbil och ett stort dockskåp. Grammofonen spelar ofta vinylskivor med Johnny Cash och Elvis. Elvissamlingen är inte heller till salu.

gitarrerElvis– Han är oslagbar, det är ännu ingen som uppnått hans klass. Elvis musikaliska område var så brett – allt från kyrklig musik till rock.

Torgny tror att butiken gått runt under så många år eftersom han säljer både byggvaror och antikt.

– Gotland är inte så stort och en specialbutik har mindre chans att överleva vintern, det finns inte riktigt utrymme för det här året om tyvärr, tror han.

När han öppnade butiken var det mycket att sätta sig in i och lära sig om antika föremål och möbler i olika stilar från olika tidsepoker, och han har lärt sig allt mer om värde och konsthistoria efterhand.

– Får jag tag i en grej som jag inte vet vad det är, kommer det alltid in en kund som vet det och berättar det för mig. Jag letar och tittar på bilder på nätet och det finns många forum över hela världen där man kan fråga.

Sakletare redan som barn
flipperspel
Torgny är född och uppväxt på en lantgård i Bro norr om Visby, en av sex i syskonskaran. Drömyrket som barn var att bli dykare och hitta en skatt. Tillsammans med sina lekkamrater sprang han runt och letade efter gamla övergivna föremål på soptippar i olika socknar, som på den tiden fanns vid varje gård.

– Jag hittade prylar vart jag än gick, som jag tog med mig hem och sparade. Mamma blev ibland arg på mig när hon skulle tvätta mina kläder, för fickorna var alltid proppfulla av saker, säger han och ler vid minnet.

Hemma i 60-talshuset i Visby där han bor idag tillsammans med Elin och deras lilla dotter Tyra, finns antika möbler, Fritz Hansen-stolar och soffbord i teak.

– Jag har förmånen att plocka härifrån butiken och kan ta vad jag vill ha av till exempel porslin. Ibland sitter prislapparna kvar på saker därhemma, säger han.

dockaPå söndagar när butiken är stängd är det ofta auktion i Tofta.

– Det är kul, jag krigar med de andra antikhandlarna på ön för att vinna budgivningar, det är slagsmål hela tiden. Jag var idrottare förut, höll på med orientering och friidrott, och då gav man sig aldrig. Den där envisheten sitter i och blir ibland till nackdel. Man får akta sig så att priset inte blir för högt och en förlustaffär när man ska sälja sen.

Några gånger om året reser Torgny till antikmässor på fastlandet och säljer ibland via någon auktionsfirma i Stockholm, där det finns en större kundkrets. Det gäller att ha ett kontaktnät runt om i Sverige, så att han kan få hit saker. Minst en gång om året försöker familjen komma iväg på en utlandsresa. Förra året tog de direktflyg från Visby till Bodrum i Turkiet.porslin

– Då är man ju lite tokig och går och letar efter antikaffärer så fort man landat, säger han och skrattar.

Toggas drömresmål sedan länge är England, miljöer som han hittills bara sett på teve och i otaliga filmer.

– Tänk vad spännande att åka omkring där på landsbygden, se slotten, gentlemannastilen och uppleva den engelska humorn!

parasollEn holländsk 1600-talsmålning dyker upp
Det droppar in allt fler kunder under vårt samtal den här fredagsförmiddagen i slutet av mars. Vissa går runt och tittar länge som på ett museum, andra vet direkt vad de söker och slår till. Kunderna är både gotlänningar och turister – särskilt sommargotlänningar som har sommarhus.

– När de kör av färjan brukar de säga: ”Vi åker förbi Toggas först, innan vi fortsätter till stugan.” Det tycker jag är ett bra betyg.

Torgnys bästa fynd hittills är en oljemålning från 1600-talet med motivet Babels torn av den holländske konstnären Matthias Withoos, som han hittade på en auktion på Gotland.

soffa– Direkt när jag kom in i auktionshallen och såg tavlan tänkte jag att den måste jag ha. Jag förstod att det var något speciellt med den. Budgivningen började på 2000 kronor och jag fick den för 2200, berättar han.

Han tog med målningen till butiken, men ville inte sätta något pris på den eftersom han inte visste vad det var för en tavla. En kund kom in och erbjöd 10 000 kronor, men Togga sa nej.

– När en annan konstkunnig person sa till mig att jag nog kunde få 30 000 för den, tänkte jag att det var bäst att ta hem tavlan. Men jag vågade inte riktigt ha den hemma heller och tog med den till Bukowskis i Stockholm där den såldes för 75 000 kronor. Än idag undrar jag varifrån den kom, hur den hamnade här på ön, säger han.  nautica

Text: Maria Molin
Foto: Karl Broberg

Togga_2