Ett kristallklart beslut

Intervju med musikern Toril Snyen Marjala

En av oktobers mest färgstarka och varma dagar 2014 flyttade den norska sångerskan, låtskrivaren och pianisten Toril Snyen Marjala från Oslo till Fårösund med sin familj. Här har hon tid och ro för skrivande och målet att spela in sitt första soloalbum har kommit närmare.

Reportaget skrevs för Gotlands Allehanda och publicerades 2017-05-31

3_Toril_Foto Jan KolmodinDet var stämningen och naturen på Gotland som lockade henne att flytta hit. Från de stora fönstren i vardagsrummet på övervåningen ser hon solen gå upp över åkern och havet nedanför backen. Ibland får hon nypa sig i armen för att förstå att hon faktiskt har naturen direkt utanför dörren. Måndag är hennes egen dag, då hon kan ägna sig helt och hållet åt musiken. Hon sätter sig vid pianot för att få inspiration. Nu skriver hon mer än någonsin tidigare.
– Det blir melankoliskt och mycket om kärlek. Mina låtar blir ofta indirekt politiska. I morse började jag skriva på en låt som handlar om ångesten inför vart världen är på väg, hur man behöver försöka tro på att det ska gå bra.

Toril Snyen Marjala växte upp i en musikfamilj i staden Drammen. Hennes pappa var popartist på 60-talet och hennes bror är idag klassisk musiker. Som barn gick Toril på musikdagis, började spela piano när hon var sju år och gick på musikgymnasium. I tonåren på 90-talet var hon sångare i doom metalbandet Funeral. Hon sökte sig till en musikalutbildning och stod på stora scener i produktioner som The Rocky Horror Show. Samtidigt brottades hon med dåligt självförtroende, tog en paus från musiken och jobbade med teveproduktion på norska NRK i flera år. Det var i Tromsö som hon hittade tillbaka till musiken.
– Jag åkte dit för att arbeta med ett realityteve-projekt som skulle ta två månader. Där kom jag in i en musikmiljö och dröjde mig kvar. Jag träffade en fantastisk jazzpianist som fick mig att börja sjunga jazz, berättar hon.

Under tiden i Tromsö vidareutbildade hon sig inom jazz, pop och rock och hade solokonserter för första gången i sitt liv.
– De tre åren där gjorde underverk med mig, säger hon. Efter det började jag skriva egna låtar.

Toril träffade sin blivande man Arnstein Marjala på en musikfestival precis när hon skulle flytta tillbaka till Oslo. De hade ett distansförhållande i knappt ett år innan han tog flyttlasset till henne i Oslo, där Toril börjat jobba på en resebyrå.

Toril och Arnstein hade varit på semester på Gotland flera gånger innan de bestämde sig för att flytta hit. De bodde i en lägenhet mitt i centrala Oslo, kände sig slitna och trötta i den hektiska tillvaron och längtade efter att få mer tid för barnen och varandra. Tänk om barnen skulle kunna få växa upp på Gotland? Det var en kittlande tanke de lekte med, som växte till ett kristallklart beslut.

2_TorilFör familjen Snyen Marjala blev projektet Provgute den chans de väntat på. Först fick de hyra ett hus i Bunge. En värdfamilj lotsade in dem i samhället och började med att ordna en fest med andra inflyttade familjer i området. För ett år sedan köpte de huset där de bor idag. Arnstein tog med sig sitt företag inom webbutveckling och marknadsföring till Gotland. Toril fick snart jobb som musiklärare på Fårösundsskolan tre dagar i veckan och arbetar även en dag i veckan på Ella pop- och rocklinje på Folkhögskolan.

Nu vill hon spela in en soloskiva med egenskrivna låtar, en stor dröm sedan länge.
– Min styrka har alltid varit att jag haft ett brett spektrum, att jag gillar och behärskar olika genrer. Det viktigaste för mig nu är att fokusera på och utveckla mitt eget musikaliska uttryck, säger hon.

Text och bild från Fårösund: Maria Molin
Foto: Jan Kolmodin (från Visbyfestivalen 2016 på Jodas gård)

  • Toril Snyen Marjala har två inriktningar som musiker: jazz och singer-songwriter-pop.
  • Hon lyssnar gärna på synth- och rockmusik från 80-talet, såsom Depeche Mode, The Cure, Kate Bush och Dalbello.
  • I vintras gav hon tre konserter med temat ”Ljus i mörkret” på olika platser på ön tillsammans med Annika Fehling, Christer Jonasson och Robert Wahlström. Ett samarbete som hon hoppas ska fortsätta.
  • Hon sitter i styrelsen i Kulturföreningen Roxy och var med och startade KUNO – Kulturförening Norra Gotland.
  • Toril är producent för Gotland Jazz & Bluesfestival.
  • Torsdagen den 20 juli spelar hon jazz på Bungemuseet.