EP´s Trailer Park sjunger om platser på Gotland

I början av året släppte EP´s Trailer Park albumet Lojsta & Other Stories from an Island. För att få inspiration återvände de till sina gotländska rötter och till ett sommarhus i Lojsta. Det blev innerliga låtar med titlar, anekdoter och känslor från olika socknar och platser på ön.

– Jag har nog försökt göra en skiva som är ärlig och uppriktig. Det finns såklart mycket sorg där fast med ljus som sipprar in. En låt som Schenholms är mest bara hoppfull, somrig och glad medan S:t Olof är mer bräcklig och mörk. Precis som livet är den både söt och salt, säger sångaren och låtskrivaren Eric Palmqwist.

EP solo pressbild J.BergmarkDu är född och uppväxt på Gotland, när och varför flyttade du härifrån?
– Efter jag gått ut gymnasiet stannade jag en höst i Visby och lallade runt lite innan jag flyttade till Stockholm. Jag tror de allra flesta som kommer från en småstad vill testa något nytt när man är i den åldern. Om det är Örebro eller New York är mindre viktigt.

I mitt fall handlade det mycket om musiken och att jag ville bli popstjärna. Jag åkte upp till Stockholm och hängde på ställen som Hannas och Gino. Tillslut lyckades jag ro i land ett skivkontrakt på MNW med mitt dåvarande band Monostar. Mina bandkamrater från ön flyttade strax efter mig och vi levde verkligen rövare där ett tag. Inte en krona på fickan, bodde i replokalen, snattade nudlar och så, men det var en lärorik tid och en kul resa.

När och hur väcktes ditt intresse för musik?
– Jag har nog varit en musiknörd så länge jag kan minnas och startade mitt första band redan på fritids. Det är någonting med musik som är väldigt direkt till skillnad från många andra konstformer. Alla människor gillar musik men alla gillar nödvändigtvis inte glaskonst. Musik är en kommunikation av bara känslor, det tilltalar mig.

”It used to be a home/ Now I feel just like a stranger” sjunger du i låten Visby. Finns det ändå en längtan att flytta tillbaka till ön en dag?
– Som det är just nu tycker jag väldigt mycket om att ha Gotland som en landningsbana. Jag besökte i och för sig Gotland minst tio gånger förra året så man vet aldrig. Om några år kanske jag bor i Lojsta eller i Visby. Det är lite roligt för min pappa flyttade också från Gotland till Stockholm, precis som jag, och säger jämt att han vill flytta tillbaka. Nu har han bosatt sig i Nynäshamn så att han har nära till färjan i alla fall.

Är låttexterna på temaskivan Lojsta & Other Stories from an Island inspirerade av minnen från din egen uppväxt eller var har du hittat stoff till texterna?
– Alla texter tar såklart avstamp utifrån ett personligt perspektiv men det behöver inte innebära att alla låtar handlar om mig. Jag hade som dogmatisk idé att försöka ge mig in i något slags storytelling-mode rent textmässigt den här gången. Det är främst en skiva om människoöden, om platsens betydelse och hur den formar oss. Gotland är länken och färgpaletten i sammanhanget.

Vad har krogen Schenholms på Adelsgatan betytt för dig?
– Fina minnen och minnesluckor.

När startade ni EP´s Trailer Park och hur valde ni ert namn?
– Jag kommer knappt ihåg nu, men jag har för mig att jag ville ha ett sådant där klassiskt namn som Nick Cave & The Bad Seeds eller som Graham Parker & The Rumours. Ett soloprojekt och ett band i ett liksom. Vi spelade förband åt Beth Orton på KB i Malmö och hon hade just släppt en skiva som hette Trailer Park så jag stal det därifrån. Det var innan man sökte och fann allt på nätet så just apostrofen kanske inte är sådär jättelyckad idag.

Sen är det rätt många som tror att man gör country bara för att man heter Ep´s Trailer Park men jag skulle säga att vi gör någon slags popmusik.

I vilka musikgenrer har ert band hämtat sina influenser och har ni något annat band/annan artist som förebild?
– Jag är ju född på 70-talet och då när musik blev viktigt för en så var man ju antingen hårdrockare eller synthare. Så på den tiden var det mycket hårdrock, men efter det lyssnade jag mycket på grejer i folkrock och singer/songwriter-skolan. Sen på 90-talet kom ju hela indievågen också. Man går igenom olika perioder när man är yngre som sedan formar ens smak, tror jag.

Jag älskar melodier och har alltid tyckt att en bra låt är en bra låt oavsett genre. Även om jag kanske lyssnar mer på The Band än vad jag lyssnar på Tove Lo så gillar jag Tove Lo också. Jag försöker också utmana mig själv att gilla saker som jag är skeptisk mot, även om det går en gräns någonstans vid Takida och Nanne Grönvall.

Kan man kalla Lojsta & Other Stories from an Island för en hyllning till Gotland?
– Absolut är det en hyllning. Jag älskar den där ön och är väldigt patriotisk när det kommer Gotland.

Hur kändes det att spela in all sång i ditt sommarhus i Lojsta?
– Det var i november så det var väldigt kallt. Huset är inte vinterisolerat så vi fick elda på rätt friskt i kaminen för att hålla värmen uppe. Cognac hjälpte också. All sång spelades in på övervåningen som vi tillfälligt gjort om till studio. Vi ställde upp mikrofonen precis framför ett fönster, så att jag hade en mycket fin utsikt över åkern, vilket var mäktigt.

Stämmer det att du helst är naken när du spelar in låtar i studion?
– Det har hänt och det händer. Man frigör endorfiner och det är ju vårt naturliga tillstånd på ett sätt när man tänker efter. En inspelning brukar dock inte stå och falla med just det, men en inspelning utan åtminstone lite naket är en tråkigare inspelning.

Den 14 mars spelar ni på Wisby Hof – Himalaya, har ni andra spelningar planerade här på ön?
– Det är vår enda inbokade spelning just nu på Gotland. Men inför i sommar håller jag på att bolla en idé med Filip Adamo, som körde 21 spelningar i Bungenäs förra sommaren. Det är än så länge hemligt, men om det blir av kommer det bli en riktigt häftig och annorlunda grej.

album_EPs_Trailer_ParkIntervju med Eric Palmqwist: Maria Molin
Foto: Johan Bergmark
Omslagsmålning: Sabrina Cuccu

EP’s Trailer Park består av:
Eric Palmqwist – sång, gitarr
Ruben Engzell – bas, orgel
Roger Olsson – gitarr, sång
Ulf Jonsson – gitarr, sång
Jesper Jonsson – trummor, sång

Låtarna på Lojsta & Other Stories from an Island:
1 Östergarn
2 Visby
3 Gråbo
4 Schenholms
5 Roma
6 Rävhagen
7 Slite
8 Lojsta
9 Fårö
10 S:t Olof
11 Sudret