Sprider kunskap om öns kulturhistoria

calle_brobackI över 30 år har folkskoleläraren Calle Brobäck samlat på litteratur om Gotland. 5500 böcker bor i bibliotekshyllorna i hans hem i Fårösund. Historieintresset väcktes när han 25 år gammal köpte en bok om Visby ringmur. Idag är han en hängiven folkbildare som drivs av glädjen att få dela med sig av sina kunskaper.

Foto och historia är Calle Brobäcks två stora intressen i livet. Det var under en fotoutbildning i Västervik som intresset för gotländsk kulturhistoria föddes. Hans kurskamrater kom och hälsade på i Visby under sommarloven. På väg mellan krogarna frågade de honom om olika historiska byggnader i den medeltida innerstan och han insåg att han inte visste någonting om dem. På ett antikvariat hittade han ett gediget bokverk av Emil Eckhoff och Otto Janse om Visby ringmur i två delar med text och planscher. Det blev den allra första boken i hans samling av Gotlandica – fack- och skönlitteratur med koppling till Gotland.

– Det är den bokens förtjänst att jag gick in till hundra procent för historieintresset, säger han.

När Calle Brobäck i 20-årsåldern blev erbjuden ett jobb som fotograf på Stockholmstidningen Expressen tänkte han igenom det ordentligt och kom fram till att han inte ville lämna Gotland.

– Det kontaktnät jag hade här skulle vara väldigt svårt att bygga upp i Stockholm. Idag känner jag att jag gjorde rätt. Jag valde Gotland för att det är en någorlunda kontrollerbar yta. Kulturfolk och andra känner till och hälsar på varandra här, säger han.

Under timmen vi sitter vid ett fönsterbord i ljuset och vimlet i Almedalsbibliotekets kafeteria kommer flera fram och hälsar på honom. Calle Brobäck har bidragit med böcker och trycksaker ur sin privatsamling till utställningen Kvinnoliv på Gotland – förr och nu som visas i Gotlandicamontern här på tredje våningen.

Välkomnar nyinflyttade till ön
Gotlandica
Calle föddes i Lärbro för snart 59 år sedan och växte upp i Tingstäde på norra Gotland. Han jobbade på Folkhögskolans fotolinje i Hemse under många år, som lärare och kursansvarig, innan han tog tjänstledigt för att läsa historia på högskolan. När hans fru flyttade till Gotland från Stockholm föddes idén till en kurs som skulle välkomna nyblivna gotlänningar. Kursen blev senare verklighet under namnet Kleiv pa u känn di sum haime, som han håller i än idag, drygt tio år senare.

– När min fru flyttade hit fick hon ett paket kaffe och en biltvätt. Hon hade ingen bil, så jag fick biltvätten och kaffet drack vi upp tillsammans. Jag tyckte att man borde välkomna människor på ett annat sätt, så att alla skulle få känna att Gotland tillhör oss alla gemensamt. Dessutom var det en chans att ge den inflyttade ett eget kontaktnät, eftersom många som flyttar hit för kärleken får sin partners bekantskapskrets, berättar han.

Idag ger han två olika ”Kleiv pa-kurser” på Fårösunds folkhögskola som hyr in sig i olika lokaler i Visby. Förutom ursprungskursen, som hålls på tisdagskvällar under tio veckor med fyra heldagsutflykter, undervisar han även på utbildningen i svenska för invandrare, Sfi, på Kompetenscentrum Gotland. På dessa kurser är det mindre teori och fler utflykter, men ämnena är desamma: geologi, historia, natur, kultur och Gotland idag.

Berättar sin egen historia
Calle Brobäck tar fram sin laptop och visar mig sina två databaser: en bibliotekskatalog och ett Gotlandsregister, som han lagt ner enormt mycket tid och möda på. Närmare bestämt 10 000 timmar från mitten av 1980-talet fram till idag.

– Mitt biblioteksintresse har fått en nytändning. Dataregistret som jag haft under en lång tid blev föråldrat och det har varit svårt att konvertera till en ny dator. För en månad sen fick jag hjälp av en person som lyckades lägga över det i ett nytt datasystem. Det har blivit mycket bättre, säger han entusiastiskt.

I registret finns 2500 sökord, som alla innehåller titel, författare och sidnummer. De 5500 böckerna och trycksakerna i hyllor och arkivlådor har alla en anknytning till Gotland.

– Jag vill hemskt gärna att andra ska ha nytta av det, folk hör av sig med frågor. Registret underlättar också när jag ska hitta saker till mina lektioner, rundvandringar och föreläsningar, säger han.

Calle håller även i pensionärskurser, där de träffas en gång i veckan och varvar gotländsk kulturhistoria med samhällsaktuella händelser. Deltagarna får bland annat skriva om en dag i sin mammas och mormors liv.

– Det är viktigt att vi gör någon slags dokumentation av vårt liv, berättar vår egen historia. Det är vårt ansvar gentemot våra efterkommande, så att din historia inte faller i glömska. Jag gjorde själv uppgiften och har gett texterna till mina barn, som genom det där lilla pappret får reda på något som de aldrig skulle fått veta annars.

Naturstig på Fårö
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tillsammans med sin familj; hans fru och två vuxna barn, har Calle skapat en 1200 meter lång natur- och kulturstig i Dämbaskogen på Fårö. När de köpte marken för snart fem år sedan upptäckte de fornlämningar där och började röja. Det började som ett privat intresse – en 15 hektar privat skogsmark där familjen hämtade ved. Förra våren invigdes naturstigen för allmänheten, där man kan gå på guidade visningar eller på egen hand.

– Jag vill göra naturen tillgänglig för människor som kanske inte är så vana att gå där. Vår förhoppning är att ett besök i vår skog ska ge dig en bättre känsla och kunskap om Fårös natur och kultur, säger han.

Till sommaren blir det sannolikt en arkeologisk utgrävning där, för att ta reda på vad det är för stenhögar som ligger i skogen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Jag hoppas och tror att det är gravar och i så fall är de gissningsvis mellan 1500 och 2000 år gamla, säger Calle och fortsätter:

– Många har sagt att jag borde skriva en bok och det är inte otroligt att jag inom några år gör en liten bok om Dämbaskogen.

Vad tycker han är det bästa med den plats som han kan det mesta om, den ö som hans hjärta bultar för?

– På en liten yta finns det ändå något för alla intressen. Jag tycker det är roligt att få vara med och entusiasmera folk, säger han och tillägger:

– Jag är lyckligt lottad som får arbeta med mitt största intresse.

Innan han skyndar vidare till ett möte med kulturutövare på norra Gotland som vill starta ett nätverk, frågar jag om han tittar på historieprogram på tv, såsom Historieätarna. Han svarar att han inte har tid och att det inte intresserar honom. Men ett program tittar han ändå på och han ber mig att gissa vilket det är. Jag säger det första som jag kommer att tänka på: Antikrundan, kanske? När han ler på sitt finurliga vis förstår jag att jag gissat rätt.

Text och porträttfoto: Maria Molin
Naturfoto: Calle Brobäck

Förra året fick Calle Brobäck Region Gotlands kulturpris med motiveringen:
Få om någon gotlänning har ett så brett kunnande om öns kulturhistoria som Fårösundsbon Calle Brobäck. Ur sina hundratals hyllmeter gotlandica hämtar han ständigt nya anekdoter och faktauppgifter som han, med glimten i ögat och med stor inlevelse, outtröttligt förmedlar på föreningsmöten, i radion, under exkursioner, på Kleiv pa-kurser och som lärare på Gotlands folkhögskola. För detta hängivna folkbildningsarbete har kultur- och fritidsnämnden enhälligt beslutat att belöna Calle Brobäck med 2014 års kulturpris.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUtställningen Kvinnoliv på Gotland – förr och nu visas i Gotlandicamontern, plan 3 på Almedalsbiblioteket t.o.m. den 13 mars.

Blåsippsvandring i Dämbaskogen på Fårö: lördagen den 11 april kl. 13:00 – 15:30, med chans att få se fjorton olika nyanser av blåsippor.
Läs mer om Dämbaskogen