En singer-songwriter med country i hjärtat

Lee GotvikI sommarstugan i Lickershamn får 27-åriga Lee Gotvik inspiration. Hon har precis skaffat ett piano. Annars skriver hon alltid i sällskap av sin gitarr – text och musik samtidigt och alltid på engelska.
– Ibland blir det bara två rader och sen kommer jag inte längre och ibland skriver jag fyra låtar på rad, säger hon.

Sprudlande. Det är det första ordet jag tänker på när jag möter Lee Gotvik inför en spelning på Berså inredningsbutik & café i det gamla kapellet i Tofta en regnig och blåsig marskväll. Hennes leenden mellan låtarna smittar av sig på publiken som samlats vid borden i det lilla intima caférummet. Men när hon sjunger är allvaret närvarande i och mellan textraderna och de flesta låtarna går i moll. Det är kontrasterna hon vill åt – i livet liksom i musiken.

Lee Gotvik är uppväxt i Väskinde, en mil norr om Visby. Hon valde det musikestetiska programmet på Donnergymnasiet i Klintehamn.
– Första mötet med musiken var i nionde klass då jag fick prova på att spela gitarr. Det var den känslan som drog igång det, berättar hon.

Vad skriver hon helst om?
– Alltid kärlek! Det är det största, i alla dess former. Mest olycklig, men ofta med en undermening som gör att det inte blir helt mörkt. I början hittade jag på och fantiserade, men ju äldre man blir desto mer erfarenhet får man ju och nu använder jag det som jag upplevt själv, säger hon.

Parallellt med musiken har Lee jobbat i en mängd olika butiker och sedan snart sex år tillbaka är hon butiksansvarig för Olars Ulla på Adelsgatan i Visby. Hon uppskattar att organisera, ta beslut om hur butiken ska se ut och se till att alla medarbetare blir motiverade. På lediga stunder skriver hon och har spelningar på olika caféer, event och bröllop främst på Gotland och då och då på fastlandet.
– Det är idealiskt att kunna styra schemat själv. När det dyker upp en spelning kan jag ofta be någon annan i butiken att hoppa in för mig en dag. På så sätt kan jag kombinera butiksjobbet och artistlivet på ett bra sätt, säger hon.

– Nu får jag bara det goda av musiken, när och hur jag vill. Om det blir ett måste med krav på heltidsinkomst är jag rädd att jag tappar det som känns roligt, fortsätter hon.

gitarrenDet blir mycket vispop, influerad av country som är den musikgenre som Lee Gotvik uppskattar allra mest. Hon nämner Miranda Lambert och Emmylou Harris som sina främsta inspiratörer. En stor dröm är att resa till USA i några månader, till Memphis och Nashville och känna av musiklivet där. Nyligen visade SVT Jills veranda där olika artister fick välja sina favoriter inom countrymusiken.
– Jag blev helt kär i det programmet! Så fantastisk musik och bra upplägg – en otrolig inspiration, säger hon.

– Country är ofta beskrivande texter, som griper tag i en. När jag lyssnar på annan musik är det inte för inspiration, bara för att rensa tankar. Det är countryn som får mig att bli inspirerad, både av texter och av ett ofta melankoliskt sound.

Lee Gotvik uppskattar skrivandet alltmer.
– Att skriva musik är som att skriva dagbok, få ur sig allting, säger hon. Det går i perioder. En gång gick det fyra månader utan att jag skrev någonting och sen blev det sex låtar på en vecka. Det är beroende av sinnesstämning, vad som händer och vad man går igenom. Jag kan inte göra det på beställning, det bara kommer. Om jag tänker: ”Nu ska jag skriva musik” blir det prestation och då går det inte.

På sommaren är det vanligt med två till tre spelningar i veckan, betydligt fler än under vinterhalvåret. Hon samarbetar ofta med andra musiker på ön.
– Det blir olika konstellationer som man kan dra ihop vid olika tillfällen, säger hon.

I sommar ska hon medverka på Singer-songwriterfestivalen, som äger rum den 27–29 juni i Visby. Och på Almedalsveckan i början av juli blir det många spelningar på innergårdar.

Lee gillar att ge sig ut på roadtrips på ön, både för spelningar och en ledig dag.
– Jag fyller en termos, sätter mig i bilen och bara följer kusten – det är så rogivande, säger hon.

Text: Maria Molin
Foto: Maria Hultberg (de två bilderna ovan) och Micke Lindell (svartvit bild nedan)

  • Lee Gotvik svartvit2006 var Lee Gotvik med i Global Education Festival, där man tävlade i olika klasser mot hela Europa. Tävlingen hölls i San Remo i Italien och i musikklassen vann Lee och hennes band med hennes låt ”One of the things”.
  • Samma år var hon med i Tiljans talanger och vann.
  • 2009 medverkade hon i tv-programmet Idol. Anders Bagge och hans team kom till ön och valde ut Lee som ”en av hans tio”. Lee kom till placeringen topp 100.
  • 2010 spelade hon in sitt första album, CD:n A Part of Me, tillsammans med Micke Lyander, Tobias Fröberg och Theresa Andersson på Sandkvie studio i Visby hamn.
  • 2013 vann hon gotlandsfinalen av Svensktoppen Nästa med låten ”In this life”.
  • I vår kommer en EP ut digitalt, som hon gjort tillsammans med Anton Engdahl.
  • Du kan lyssna på Lee Gotviks musik på Spotify.