Känslan under en båtresa blev musik

Idag släpper den nybildade gotländska duon Utet sin debutsingel ”Sista”, som är en vemodig betraktelse över ett av tillvarons stora mysterier: Vad händer i livets allra sista ögonblick?  

Bakom Utet står Visbyborna Pär Nordström och Fredrik Emdén. Pär är även basist i indiebandet I’m on TV och har tidigare bland annat varit medlem i norrländska bandet The Drowners. Fredrik Emdén har ägnat en stor del av sitt liv åt att som frilansjournalist skriva om popmusik för bland annat Kupé, Zero Magazine och det gotländska magasinet Horisont. Utet arbetar just nu med en EP som släpps under våren.

Duon Utet: Pär Nordström och Fredrik Emdén. Foto: Karl Melander

Duon Utet: Pär Nordström och Fredrik Emdén.
Foto: Karl Melander

När och hur bestämde ni er för att bilda en duo?

Pär: – I höstas började Fredrik och jag prata lite löst om att vi borde starta typ ett technoband tillsammans. Jag har tänkt att det vore kul att testa att göra elektronisk musik, men har känt att jag inte vill vara ensam i det. Man vill ha någon att bolla idéer med. Fredrik besitter en djup kunskap inom genren som jag inte alls har och är samtidigt en fena på att spruta ur sig låtidéer, melodier och texter. Han är även väldigt snäll och kul att hänga med. Jag har tidigare suttit i Sandkvie Studio och skrivit och förproddat I´m on TV-låtar och föreslog för Fredrik att vi borde sätta oss där och testa lite. Det har vi gjort regelbundet sedan dess och det börjar landa i det som vi nu släpper ifrån oss.

Hur kom den till, er suggestiva debutsingel ”Sista”?

Fredrik: – Jag gjorde grunden till den under en båtresa i vintras. Det var en sådan där perfekt soluppgång över Gotland och jag funderade över om det gick att göra musik av känslan. Så jag plockade fram datorn och började leka. När jag senare fick höra att det lät som stämningsfull begravningsmusik kom idén till texten, som ju ställer frågan om vad som händer under livets allra sista ögonblick. Den är fascinerande och sorglig på samma gång.

Hur såg er arbetsprocess ut när ni skapade låten tillsammans?

Fredrik: – Jag gjorde den där första skissen och sedan har vi skickat låten fram och tillbaka mellan oss innan vi till slut hamnade i studion, där vi lade på sången. Så den har vuxit fram lager för lager. Pär är otroligt skicklig på att hitta ljud och skapa stämningar i musiken, han kan förvandla den simplaste idé till guld. För en lallare som jag, som inte har skapat musik sedan tonåren – vilket är väldigt länge sedan – är det ett enormt privilegium att få luta mig mot Pärs kunskap och tålamod. Det är lätt att ha kul tillsammans med Pär.

Jag blir nyfiken på ert bandnamn, vad står Utet för?

Pär: – Det är något som jag plockat upp från en jobbpryl som min fru hade en gång i tiden. Det var en hittepåförkortning för något långt och byråkratiskt som jag inte har en aning om vad det stod för. Jag gillade bara hur Utet lät och tyckte att det passade för ett musikprojekt samt att det borde se rätt snyggt ut på en band-t-shirt. Jag la fram idén för Fredrik och han gillade det. Utet är helt enkelt namnet på vårt samarbete.

Vad roligt att ni planerar att släppa en EP också i vår, har låtarna på den ett gemensamt tema?

Fredrik: – Ja och nej. Eftersom vi fortfarande håller på att lära oss känner vi oss fram. Jag vill gärna att det ska låta hårt och monotont, men det dyker nästan alltid upp en melodi eller en snäll slinga och förstör allt. Det är lite samma sak med texterna. Från början ville jag skriva coolt och tvetydigt som Karl Hyde i Underworld, men så fattade jag att det inte går att låtsas vara Karl Hyde. Så det blir det gamla vanliga; gnällande över tillkortakommanden och åldrande och sådant. Inte så spännande, men åtminstone ärligt.

Nu vill vi ju höra mer av er! Planerar ni någon spelning framöver på ön?

Pär: – Inte för närvarande. Planen är just nu att skriva och få klart EP:n innan sommaren och sen får vi väl se vad som händer. Vi gör det som känns kul.

Här kan du lyssna på Utets låt ”Sista”

Berättat för: Maria Molin
Foto: Karl Melander